Tietoa eläimistä

Kesyrotta

Kun tuot rotan kotiin anna sen rauhassa tottua uuteen ihmisperheeseen ja vieraaseen ympäristöön. Kun rotta on tottunut uuteen häkkiinsä, aloita vähitellen sen käsitteleminen . Laita käsi häkkiin ja anna rotan haistella sitä. Puhele rotalle, niin että se oppii tuntemaan äänesi ja rauhoittuu. Pidä kätesi paikallaan ja anna sen, jos se haluaa tutkia sinua. Kun rotta on hyväksynyt kätesi, tarjoa sille herkkuja kädestäsi. Kun rotta maistelee herkkuja vie toinen kätesi rotan lähelle hyvin varovasti ja silitä rottaa hellästi koko selän pituudelta. Vältä nostamasta rottaa, jos se ei ole täysin rauhallinen ja luottavainen. Kun nostat ylös liu`uta yksi kätesi sen vartalon alle ja toinen suojaksi rotan ylle. Älä koskaan nosta rottaa hännästä. Tämä voi aiheuttaa sille vakavia vammoja. Rottasi oppii nauttimaan yhdessäolosta kanssasi ja ennen pitkää hakeutuu itse luoksesi ja innostuu kiipeilemään päälläsi.
Varhaiset harjoitukset
Mitä enemmän käsittelet rottaasi sitä kesympi siitä tulee mitä varhaisemmin aloitat kesytysharjoitukset, sitä toden näköisemmin välillenne muodostuu tiivis ja läheinen yhteys. Voit aloittaa jo vastasyntyneiden rotanpoikasten käsittelyn, jos rotta emo sallii, rotta emot ovat erinomaisia äitejä eivätkä hylkää poikasiaan, kasvattajat aloittaa kesytyksen jo varhain. Hän antaa poikasten haistella ja kiivetä sille jo ennen poikasten vieroitusikää. Kun poikaset ovat tottuneet tähän, kasvattaja voi nostaa niitä yksitellen pois pesästä tarkastusta varten.
Ruokinta
Kesyrotan esi-isät selvisivät syömällä monipuolisesti kaikkea löytämäänsä . Lemmikki rotat eivät ole yleensä valikoivia ruoan suhteen. On tärkeää, että rottasi ruokavalio on tasapainoitettu ja se sisältää  sopivasti vaihtelua ESIM, tuoreiden kasvisten muodossa.
Kuivaruoka
Lemmikkien ruoan valmistajat ovat tehneet meille ruokinnan helpoksi. Ruokavalion perusta ovat pelletit, jotka sisältävät ravitsemuksellisesti kaiken, mitä rotta tarvitsee. Täysravinto voi olla myös suurempijakoisten lohkojen muodossa. Koska rotat pitävät vaihtelusta, myslityyppinen ruoka sopii parhaiten niiden jokapäiväiseen ruokavalioon. Voit myös tehdä sekoituksen mysleistä ja pelletistä. Kanin ruokapelletit sopivat myös rotille, mutta muista välttää hamsterin ruokaa, sillä se sisältää liikaa rasvaa ja proteiinia.

Hiiri

Uudessa kodissa
Uuteen taloon tulemisen jälkeen hiiren poikaa on sille varatussa ja valmistelussa häkissä. Yksinkertaisinta on asettaa avattu kuljetuslaatikko uuden kodin sisään ja odottaa, että hiiri astuu oma-aloitteisesti ulos. Jos hiiri ei uskalla poistua laatikosta, voit auttaa sitä kallistamalla laatikkoa hieman jolloin se liukuu ulos heinien ja kuivikkeiden mukana. Ensin hiiri todennäköisesti pelästyy, piiloutuu ja pysyy piilossaan jonkin aikaan anna hiirellesi aikaa. Hiiret ovat uteliaita eläimiä, joten ne kyllä lähtevät pian tarkkailemaan uutta kotiaan sitten ne jo juoksevat innoissaan pitkin, poikin tutkivat häkin jokaisen nurkan, kuopustelevat kuivikkeita, nuuhkivat sieltä, merkkaavat reviiriään ja keräävät pesärakennusaineita. Hiirten tarkkailu sen tutustuessa uuteen kotiinsa on  kiintoisaa puuhaa. Omistajaa kiinnostaa myös se, miten uusi asukas viihtyy sille suunnitellussa kodissa, hiiren puuhia tarkkaillessa tulisi kuitenkin pitää kunnon välimatka häkkiin. Nopeat liikkeet ja kovat äänet pelästyttävät hiiren ja saattavat pitkittää tätä tärkeätä tutustumisvaihetta. Erityisesti lasten on välillä vaikea pysyä alkuvaiheessa riittävän kärsivällisesti. Yritä kuitenkin suoda hiirelle alkuun muutama päivä omaa rauhaa ja anna sille vain ruokaa ja aikaa tottua uuteen kotiin. Luottamuksen saavuttaminen kotihiiret eivät pohjimmiltaan ole enää villejä joten ne tottuvat melko helposti ihmisiin. Sinun tarvitsee vain olla ymmärtäväinen ja kärsivällinen ja opetella ottamaan hiiren tarpeet huomioon, hiiri  seuraa nenäänsä hiiren kotiutumisen kannalta on tärkeää, että oppii tunnistamaan ihmisen hajun. Aluksi voit laittaa toisen käden häkin pohjalle lepäämään. Ensin hiiri menee  piiloon kättäsi tuota suurta ja oudon hajuista möhkälettä, hiero hieman heinää käsiesi välissä, niin ihmiselle tyypillinen tuoksu hälvenee. Hiiren uteliaisuus vie lopulta voiton, ja se palaa sitä ja ehkä jopa kiipeää sen päälle, pysy erityisen rauhallisena, kun hiiri ottaa tämän ensinmäisen askeleen ja tottunut käteesi. Kun hiiri on käsi kesy, voit varovasti nostaa sen olkapäällesi tai käsivarrelle.
Kuiva ruoka
Hiiret ovat periaatteessa kaikki ruokaisia, mutta niiden luonnollinen ravinto koostuu pääasiassa eri viljojen ja ruohojen siemenistä. Siemenet ovat myös lemmikki hiiren perusta. Hiirten lempiruokaa ovat rasvaiset siemenet, kuten auringonkukan siemenet . HUOM! Älä anna hiirellesi liikaa auringonkukan siemeniä tai maapähkinöitä. Sillä ne ovat varsinaisia rasva pommeja.

Gerbiili

Kotiutuu
Uudessa kodissa tulisi antaa rauhassa tutustua asuntoon jos kuljettaa gerbiilin pahvilaatikossa, voi asettaa eläimen laatikkoineen suoraan terraarioon niin, että eläin pääsee itse ulos laatikosta tutustumaan ympäristöönsä. Eläimen touhuja voi seurata rauhallisesti vierestä, etenkin ensimmäisinä päivinä gerbiilin on hyvä antaa nukkua sillon kun nukkuu. Kaikki uusi ja ihmeellinen väsyttää sitä. Eläimen ollessa hereillä voit varovasti laittaa kätesi terraarioon puruja vasten, ja antaa uteliaan gerbiilin tulla itse haistelemaan, pikkuhiljaa voi liikuttaa kättä ja ottaa gerbiilin myös syliin. Pienen lapsen olisi hyvä käsitellä gerbiiliä istuen lattialla, jotta putoamisesta aiheutuvat vaarat olisi mahdollisimman pieni.
Käsittely
Yksi on yrittää nostaa gerbiili kädellä sen mentyä terrarion nurkkaan työntämällä kädet eläimen alle. Gerbiiliä ei pitäisi yrittää kätten ylhäältä päin, koska tämä muistuttaa eläintä vaarasta. Toinen vaihtoehto on houkutella gerbiili purkkiin tai putkeen jossa eläimet voi terrariostaan ja liu`uttaa sitä kädelle. Muu ei auta voi gerbiiliä napata peukalolla ja etusormella kiinni hännäntyvestä ja nostaa toiselle kädelle. Gerbiiliä ei saa koskaan nostaa hännän päästä koska häntä katkeaa helposti.
Ruokinta
Siemenseos, pelletit ja vesi, gerbiilin perusruokavalio koostuu hyvälaatuisesta siemenseoksesta pelletistä ja vedestä. Gerbiilille syötetään yleisesti rotille ja hiirille suunnattua pellettiä. Tuoreruuat hedelmät, ananas appelsiini, omena persikka, päärynä, sitrushedelmät, rusinat, vesimeloni ja viinirypäleet HUOM! Avokado on todettu gerbiilille myrkylliseksi ja kiivi.

Marsu

Kotiutuminen
Valitse marsun asumus ennen lemmikkisi noutoa kotiin. Anna marsullesi muutama päivä aikaa tutustua uuteen elinympäristöön. Älä yritä käsitellä sitä ennen kuin se on täysin rauhallinen ja mukautunut häkkiinsä. Puhele marsullesi hiljaa ja rauhallisesti toistaen usein sen nimeä. Aloita käsittely varovaisesti ja etene vaiheittain. Silitä marsua aluksi yhdellä sormella. Seuraavaksi voit houkutella marsun kädellesi ja vähitellen nostaa marsun ulos häkistä kahdella kädellä. Tarkkaile marsuasi, käsittele lemmikkiäsi vain silloin kun se on rauhallinen ja tyytyväinen kosketukseesi.
Ruoka
Pelletin ja heinän lisäksi tulee tarjota laadukasta heinäpohjaista marsun  pellettiä päivittäin. Täysrehupelleteistä marsu saa tarvittavat ravintoaineet ja myös osan päivittäisestä C-Vitamiinitarpeestaan. Vähärasvaisia siemensekoituksia voi  tarjota pelletin lisäksi satunnaisesti. Marsun pääruoka on heinä, jota on oltava jatkuvasti tarjolla. Kuivatut yrtit ovat myös hyvä lisä marsun päivittäiseen ruokavalioon. Sopiviaa ruokaa marsulle on sirkut, porkkana, palsternakka, maissi punajuuri, selleri, kurkku, persilja, kevätkasvikset. C-Vitamiini marsut eivät pysty tuottamaan C-Vitamiinia, elimistöön ja siksi ne tarvitsevat sitä lisättynä ruokaan koko elämänsä ajan päivittäin.

Kääpiökani

Kääpiökani erityisvaatimukset ovat erittäin suloisia otuksia. Niillä on suuret silmät, pienet korvat, pyöreä pää ja vartalo mutta kuten kaikilla lemmikeillä on omia erityisvaatimuksensa, jotka sinun on hyvä tietää ennen lemmikkisi harkintaa. Tuntemalla hyvin lemmikkisi tarpeet voit ymmärtää sitä paremmin ja tarjota sille paremmat edellytykset elää pitkään terveenä ja onnellisena. Sinun tulee aina käsitellä kääpiökaniasi varovasti ja hellästi, koska se säikkyy helposti etenkin, kun otat sen syliisi. Niillä on myös pienet ja hauraat luut. Tämän vuoksi ne eivät ole erityisen sopivia lemmikkejä  pienille lapsille.
Kotiutuminen
Ennen kuin hankit kääpiökanisi, päätä missä aiot pitää niitä ja hanki sopiva asumus. Useimmilla kaniroduilla, kuten myös kääpiökaneilla, on karvanpeitteiset käpälän pohjat ja niille kasvaa paksu talviturkki, jos ne asuvat ulkoilmassa, ne sietävät yleensä viileämpiä olosuhteita paremmin kuin kuumuutta, ihanteellinen asuinlämpötila olisi 10-20 astetta.
Ystävystyminen
Ihannetapauksessa valmistelet kaniesi asumuksen etukäteen haluat varmaankin leikkiä uusien kaniesi kanssa ja silittää niitä heti tuotuasi ne kotiin, mutta muista olla kärsivällinen, muutamana ensimmäisenä päivänä kanisi tarvitsevat rauhaa ja hiljaisuutta voidakseen asettua uuteen kotiinsa. Anna ruokaa ja vaihda vesi niin ne alkavat tottua sinuun vähitellen eivätkä stressaannu käsittelystä. Voit jopa kouluttaa niitä tulemaan luoksesi. Puhalla kevyesti pilliin, ennen kuin annat niille ruokaa. Ne oppivat pian että vihellys merkitsee jotain mukavaa.
Ruoka ihana ruoka
Tasapainoinen ruokavalio pitää kanisi terveinä ja auttaa niitä elämään pitkään ja onnellisesti. Luonnossa laiduntaessa kanit syövät ruohoa ja muita kasveja koko päivän. On tärkeää että ne syövät runsaskuituista paljon runsaskuituista ruohoa tai heinää sekä tuoreita vihanneksia. Tämä estää niiden hampaita kasvamasta liian pitkiksi ja varmistaa hyvin toimivan ruuansulatuksen.  Heinän ja tuoreiden vihannesten puute voi aiheuttaa kanillesi myös kivuliaita hammasongelmia. Sekä hampaiden että ruoansulatuskanavan ongelmat ovat kääpiökaneilla yleisiä ja vaativat kallista eläinlääkäri hoitoa. Terveys ongelmat lyhentävät kanin elinikää. Pidä huoli, että et ruoki kanejasi liikaa, tämä on erittäin tärkeää, varsinkin jos sinulla on sisä kaneja. Ulko häkeissä asuvat kanit tarvitsevat enemmän ruokaa ja energiaa pysyäkseen lämpiminä. Samalla tavoin ruokittuna sisäkanit kärsivät helpommin ylipainoisuudesta ja lihavuudesta. Kanit tarvitsevat runsaasti kuitua syömällä heinää ja ruohoa, kanit rakastavat tuoreita vihanneksia. Parasta olisi totuttaa kani yhteen kasvikseen kerrallaan, kääpiökanin suosikkeja ovat apila, voikukan lehdet, pinaatti, vesikrassit, yrtit, basilika, minttu, persilja ja korianteri, selleri, maissi, parsakaali, porkkanat, täydentävät ruokavaliota pelletti ja myslityyppinen ruoka.

Hamsteri

Ystävystyminen Hamsterit ovat luonteeltaan uteliaita eläimiä, mutta ne säikkyvät herkästi ja voivat ahdistua muuttaessaan uuteen kotiin. Vietä aikaa hamsterisi kanssa, niin opitte tuntemaan toisenne ja lemmikkisi kesyyntyy tottuessaan sinuun. Tuotuasi hamsteri kotiin, anna sen olla mahdollisimman rauhassa ensimmäisenä parina päivänä. Anna sille ruokaa ja vaihda vesi, jotta se tottuu sinuun. Tämän jälkeen voit alkaa totuttaa sitä kosketukseesi. Voit jopa kouluttaa sen tulemaan luoksesi kutsuttaessa. Aloita tämä harjoitus viheltämällä tai kuiskaamalla hamsteria hiljaa sen nimellä. Tämän jälkeen kosketa häkiä varovasti ennen kuin laitat ruokakupin alas. Hamsteri oppii pian, että äänesi ja hänen nimensä tarkoittaa jotain mukavaa.
Käsittely
 Hamsterit heräävät luonnostaan päivän hämärtyessä ja menevät nukkumaan aamun sarastaessa. Ne ovat aktiivisimmillaan pimeällä, mutta voit totuttaa hamsterisi heräämään myöhään iltapäivällä tai alkuillasta hyväilemällä sitä, hoitamalla ja leikkimällä sen kanssa säännöllisesti samaan aikaan päivästä. Jos hamsterisi nukkuu, niin herätä se varovasti, jotta se ei järkyty. Herätä hamsterisi puhelemalla sille lempeästi ja rapsuttamalla sen makuupaikkaa sormella tai kynällä, kun hamsterisi havahtuu, anna sille muutama minuutti aikaa heräämiseen ennen kuin käsittelet sitä.
Hamsterin ruoka
Ruoka seokset nämä ovat erityisen sopivia hamsterille, koska voi napostella eri paloja mielihalunsa mukaan. Pelletit tai nugetit tämänlainen ruoka muodostuu kovista lohkoista, jotka sisältävät kaikki ruoka-ainekset yhdessä. Tällöin hamsteri ei voi syödä valikoivasti. Hamsteri tarvitsee tuoreruokaa kerran tai kaksi viikossa. Muista että tuoreruokaa ei tarvitse antaa paljon, pienipala (2-3cm) voikukan lehtiä tai ohutsiivu porkkanasta, parsakaalista ja rypäleistä. Hamsterit tarvitsevat lihaproteiinia ruokavaliossa. Tämä on otettu huomioon kaupallisissa ruokaseoksissa. Lihaa vain pieni määrä.